EKOLOJİ NEDİR?
Ekoloji canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız çevrenin tamamıdır. Ekosistemi de abiotik faktörler (toprak, su, hava, iklim gibi cansız faktörler) ve biyotik (üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar) faktörler olmak üzere iki faktör oluşturur.
KAPSAM
Bu tanımlamadaki organizmalar; diğer bir deyim ile canlılar veya canlı çevre insan hayvan ve bitkilere ait bireyleri veya bunlardan oluşmuş toplumları ifade etmektedir. Tanımlamanın içinde geçen organizmaların içinde yaşadıkları ortam deyimi ise cansız çevre olarak da ifade edilir ve hava, su, toprak, ışık gibi faktörleri kapsar. Ekolojinin; botanik, zooloji, mikrobiyoloji, fizyoloji, bitki beslenmesi, anatomi, morfoloji, patoloji, pedoloji, jeoloji, jeomorfoloji, mineraloji, fizik, kimya, meteoroloji ve klimatoloji gibi bilim dalları ile yakın ilgisi vardır.
Araştırma konusu, yöntemi ve amaçlarındaki bazı özellikleri yardımıyla ekolojiyi diğer doğa bilimlerinden ayırma olanağı vardır. Ekoloji bütün canlılar için ortak olan ve canlılar üzerinde etki yapabilen temel konularla ilgilenir. Diğer bir ayırıcı özelliği ise ekolojinin bir canlıya ait belirli organları ve bu organlardaki hayat süreçlerini değil, canlıların içinde bulundukları hayat ortamı ve diğer canlılarla olan karşılıklı ilişkilerini incelemesidir.
Ekoloji canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız çevrenin tamamıdır. Ekosistemi de abiotik faktörler (toprak, su, hava, iklim gibi cansız faktörler) ve biyotik (üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar) faktörler olmak üzere iki faktör oluşturur. Bu iki faktör arasındaki yüzyıllardır süregelen çelişki toprak ve çevre yapısının bozulmasına canlıların yaşam alanlarının daralmasına hatta yok olmasına,canlıların fizyolojık değişimlerine yol açmıştır . Ekolojık tarım deyimi doğayı ve çevreyi koruyarak hatalı uygulamalar sonucu bozulan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik bütün canlılara ve insana dost üretim biçimini içermektedir .
EKOLOJİK-ORGANİK- BİYOLOJİK TARIM NEDİR ?
Bu üretim uygulaması farklı ülkelerde farklı isimlerle adlandırılır. Almanca ve kuzey avrupa dillerinde EKOLOJIK TARIM Fransızca, İtalyanca ve İspanyolcada BİYOLOJIK TARIM,İngilizcede ORGANİK TARIM , Türkiye de ise EKOLOJIK-ORGANİK TARIM eş anlamlı kullanılmaktadır . Bir zamanlar domates ,domates gibi kokardı ve kokusu metrelerce ilerden duyulurdu , elmanın tadı ve aroması bir başkaydı hele yediğimiz o salatalıklar mis gibi kokardı ‘ son dönemlerde sıkça duyduğumuz bu yakınmalar Organik hayata geçişle birlikte artık geride kalıyor .Çünkü ilaç , hormon ve antibiyotik kullanmadan tamamen doğal gübrelerle yetiştirilen ,ekolojik dengeyi koruyan ve yenilebilir enerji ile elde edilen Organik ürünler hızla hayatımızın her alanına giriyor . Doğaya ve tarıma uyguladığımız kuralların aynısını yaşantımızın diğer alanlarında kullanmak gerekir .Organik üretim sadece besin maddeleriyle sınırlı değildir bir süpermarketin raflarında ne bulabiliyorsanız bunların hepsini organik olarak ta bulabilirsiniz Parfüm , Kesme çiçek , Masa ,sandalye , Deterjan , İç çamaşırı , Elbise , Ayakkabı, kazak , Gömlek , Lavabo taşı , Diş macunu ve fırçası ve daha yüzlercesi Organik olarak üretiliyor . Bunları hayatınıza sokup bunlarla yaşarsanız Organik yaşam felsefesini hayatınıza uygulamış olursunuz . Bu felsefeden yola çıkarak Organik Tarım Yıllardır bozulan , kaybolan ekolojik sistemi yeniden kurmaya yönelik insan ve çevre sağlığına uyumlu üretim sistemlerini içermeye yönelik İçinde kalıntı bırakan ve genetiğiyle ve Dna sıyla oynanmamış sentetik, kimyasal ve tarım ilaçları , hormonlar ,Antibiyotikler ve mineral gübrelerin kullanılmadığı onun yerine ekolojik ve yeşil Gübrelemenin yapıldığı toprağın korunmasını ve bitkinin direncinin arttırılmasını doğa dostu böcekler ve mikroorganizmaların çoğaltılmasını bütün bu alanların kapalı bir sistemde oluşturulmasını öneren ,üretimde sadece miktar artışını değil aynı zamanda ürün kalitesini de amaçlayan bir üretim uygulamasıdır .
ORGANİK TARIMA BAŞLAMA
Organik tarım müteşebbis ile yetkilendirilmiş kuruluş arasında imzalanan sözleşme esasına dayanır .Bu sözleşme , tarımsal faaliyetin bu yönetmenlik hükümlerine göre yapılacağını belirleyen yazılı anlaşmayı ifade eder. Bu uygulamalarına geçmek isteyen müteşebbisler kurumumuza başvuru aşamasında aşağıdaki belgelerin tamamlanmasından sonra sözleşme imzalanır bu belgeler.
1- Organik bitkisel üretim yapacak müteşebbisler , TC kimlik numarası yazılı nüfus hüviyet cüzdanı fotokopisi .
2- Üretim alanının Tapu fotokopisi kadastro geçmemişse araziye ait kroki.
3- Müracaat eden müteşebbisin arazinin veya arazinin kullanım hakkının kendine ait olduğunu dair bilgi ve belgeleri
4- Gıda işleyen işyeri ise Üretim izin belgesi,gıda sicil belgesi,ve çalışma izni .
5- Ekolojik girdi ( Gübre , Toprak düzenleyici v.b üretimi yapan müteşebbisler ) Tarım ve Köy işleri Bakanlığından aldıkları Lisans ve Tesçil belgesi
6- Organik Tarım metoduyla Hayvancılık , Arıcılık , Kanatlı yetiştiriciliği, Organik yumurta üretimi yapacak olan müteşebbisler 28.02.2001 ve 4631 sayılı hayvan ıslahı kanunu hükümlerine uygun olması ve genetiği değiştirilmemiş hayvanların damızlık olarak kullanılmaması şartı aranır ve 2 yıl geçiş süresi uygulanır .
7- Organik su ürünleri üretimi yapacak müteşebbis kamuya ait alanda üretim yapacaklarsa ilgili kurumdan alınacak yazılı izin belgesini şirketimize ibraz etme şartı vardır .
8- Orman ve doğal alanlardan ürün toplayan müteşebbis ürün toplamadan önce bu alanların mülkiyetinin ve kullanma alanlarının ait olduğu makamdan yazılı izin alması şartı vardır .Söz konusu alanlardan toplanan ürünler için geçiş süreci alanın konumuna ve özelliğine göre kurumumuz tarafından belirlenir.
GEÇİŞ SÜRECİ NEDİR? NİÇİN UYGULANIYOR .
Organik yöntemler ile üretime başlamasından elde edilen Bitkisel , Hayvansal ürünün Organik ürün sertifikası almasına kadar geçen süre diye tanımlanır . Bir başka ifadeyle konvansiyonel bitkisel ve hayvansal ürünün Organik bitkisel ve hayvansal ürüne dönüşüm periyodudur .bu süre tek yıllık bitkilerde ve hayvansal üretimde 2 yıl çok yıllık bitkilerde 3 yıldır. Bu süreyi uzatmak ve kısaltmak hakkı kurumumuzca yeterli tetkikler yapıldıktan sonra yönetmenlik hükümlerine göre uygulanır .
Müteşebbisin başarılı bir geçiş süreci uygulayabilmesi için iyi bir plan yapması lazımdır bu plan topografya ,toprağın iyileştirilmesi ( herbisit ve pestisitler den temizlenme ) , bitkinin ve hayvanın doğaya uygun olarak gelişmesi ve bağışıklık sisteminin arttırılması , zararlı ve hastalık risklerinin en aza indirilmesi ,erozyonun kontrol altına alınması,sulama suyunun uygun kullanımı ,toprak işlenmesinin azaltılmasını bitki gelişiminin izlenmesi ( kök ve vegtatif) , ekim nöbeti ,biyolojik ve bioteknik sistemlerini kullanmaya başlama v.b konuları kapsar. Geçiş sürecindeki ürünler bitkisel üretimde organik tarıma başlamasından 12 ay sonra (Organik tarım geçiş süreci ürünü dür) etiketiyle pazarlanır.
EKOLOJIK TARIMIN GENEL KURALLARI
Ekolojik tarım müteşebbis ile yetkilendirilmiş kuruluş arasında imzalanan sözleşme esaslarına dayanır .Bu sözleşme organik tarım uygulamasının Tarım ve Köy işleri bakanlığının organik tarım yönetmenliği hükümlerine göre yapılacağını belirleyen karşılıklı imzalanan yazılı anlaşmayı ifade eder . ve bu üretim metodu yetkilendirilmiş kuruluş kontrolünde yapılır .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder